Almere – Buiten op het Deventerpad is het al te horen: het stampen van de klompjes van dertien Chinese kinderen die in Casa Casla de klompendans leren. Het is de buitenschoolse zomeractiviteit van het Chinees onderwijscentrum Nederland.

zomerkamp 22 1Onder leiding van juf Limin Sichi Yang laten de kinderen zien wat ze op deze eerste dag al hebben geleerd. Uit de luidsprekers klinkt de muziek van de aloude klompendans. De dans zit er bij de kinderen al goed in: handen in de zij, klompen op de hakken, stappen, klappen en draaien, alles gaat perfect gelijk. Daarna moeten de kinderen op de grond gaan zitten en wordt er een Chinees liedje ingestudeerd.

 

Buitenschools
De Buitenschoolse activiteit duurt tien dagen en wordt afgerond met twee optredens, één op 27 augustus op het plein voor de bioscoop in de stad en één op 5 september op de Floriade. “De kinderen leren hier Chinese liedjes, het Nederlandse lied ‘Aan de Amsterdamse grachten’, de klompendans en een Chinese volksdans”, legt Wen Zhang, de decaan van het Chinese onderwijscentrum uit. “Het doel van de optredens is dat de kinderen werken aan hun zelfvertrouwen, om te laten zien wie ze zijn, want ze zijn best wel verlegen.”



Chinese taal
Buiten de vakantie krijgen de kinderen - en ook volwassenen - in de weekenden les in de Chinese taal. Dat gebeurt in het Oostvaarderscollege. “De school is bedoeld voor kinderen met een Chinese achtergrond”, zegt Zhang. “Kinderen pikken de taal sneller op dan volwassenen. Het doel is niet alleen dat ze Chinees kunnen praten met hun ouders, maar ook met oma en opa.” zomerkamp 22 2 De lessen zijn ook op de toekomst gericht. “Later kunnen ze als ze dat willen in China gaan werken of in Nederland bij een bedrijf dat connecties heeft met China.”


Juf Yang pakt de les weer op. Rustig oefent zij de klompendans met de kinderen. Yang is niet de eerste de beste. Ze studeerde af aan het conservatorium in Den Haag op het vak zang. Zij haalde met haar optredens de halve finale van het tv-programma Holland got talent. “De klompendans doe ik al tien jaar met kinderen. Ik heb hem ook opgevoerd in Shanghai.” Yang heeft haar activiteiten ondergebracht in de Stichting Nederlands-Chinese Culturele Uitwisseling. “En met deze buitenschoolse activiteit breng ik de kinderen ook iets bij van de Nederlandse cultuur.

 

Lees hier het artikel in "Almere deze week".

Bron: Almere Deze Week, Robert Mienstra